جستجو در سایت:
جستجو در سایت

آدنومیوز رحم

آدنومیوزیس:

آدنومیوزیس چیست؟

 این اختلال در زنان در سنین باروری دیده می شود. دلیل اصلی این  بیماری شناخته نشده است. اما مشخص شده است که این بیماری در خانم هایی که باردار شده اند بیشتر از زنانی که باردار نشده اند دیده می شود. بافتی که به صورت نرمال حفره داخلی رحم را می پوشاند اگر خارج از حفره رحم رشد کند را آندومتریوز می نامند. اگر این بافت در داخل لایه عضله رحم در دیواره های عضلانی رحم رشد کند را آدنومیوز می گویند. لایه پوشاننده حفره داخلی رحم تحت تأثیر هورمون ها رشد می کنند. بنابراین این بافتی که در داخل لایه عضلانی دیواره رحم هستند تحت تأثیر این هورمون ها رشد خواهند کرد. بنابراین در هر ماه با هر سیکل قاعدگی که لایه پوشاننده حفره رحم ریزش پیدا می کند و خونریزی رخ می دهد این بافت در لایه عضلانی نیز شروع به خونریزی می کند. اما این خون راهی به خارج ندارد. بنابراین در رحم ایجاد کیست می کند و ایجاد آسیب به بافت رحم می کند.

علائم آدنومیوزیس چیست؟

  1. کرامپهای بسیار شدید که از حالت عادی بیشتر و شدیدتر است.
  2. درهای مداوم یا متناوب در قسمت زیر شکم یا پشت
  3. درد در هنگام نزدیکی
  4. خونریزی های شدید که طولانی تر از حالت نرمال است.
  5. دفع لخته هنگام خونریزی قاعدگی

آزمایش های مورد نیاز کدامند؟

پزشک معالجتان شما را معاینه خواهد کرد. معاینه لگن شاید مورد نیاز باشد. در معاینه رحم های که قبلا مبتلا به آدنومیوز هستند بزرگ تر و نرم تر از رحم های نرمال می باشند. پزشک معالج ممکن است که برای شما سونوگرافی انجام دهد یا برای شما MRI درخواست کند. با استفاده از این روش ها تصاویر قابل اعتمادی از داخل بدن شما بدست می آید که تشخیص آدنومیوز را امکان پذیر می کند.

درمان های مورد نیاز کدام است؟

درمان های مختلفی برای آدنومیوز است اما با توجه به شدت علائم، سن شما و آیا اینکه بچه می خواهید یا نه پزشک درمان های مناسب را برای شما توضیح خواهند داد.

پزشک ممکن است که داروهای ضد التهابی  استروییدی مانند ایبوپروفین را برای شما تجویز کند. با این داروها درد شما بهبود می یابد. همچنین داروهای ضد بارداری می تواند درد شما را تخفیف دهد.

با گذاشتن IUDمیرنا دردهای مرتبط با آدنومیوز کاهش پیدا کرده است. داروهای هورمونی که حاوی پروژسترون هستند و هم چنین IUDمیرنا که حاوی پروژسترون است با آزادسازی مداوم پروژسترون باعث نازک شدن لایه پوشاننده حفره رحم می شوند در نتیجه علائم آدنومیوزیس کم می شود.

اگر شما تصمیم گرفتید که مجدداً باردار نشوید خارج کردن رحم از طریق جراحی یک انتخاب دیگر شما خواهد بود. خارج کردن رحم را اصطلاحاً هیسترکتومی می نامند و تأثیری بروی میزان هورمون بدن  شما ندارد.

 در ۹۸% موارد از طریق لاپاراسکوپی رحم را خارج خواهند کرد چرا که با انجام لاپاراسکوپی درد شما کمتر و زمان بهبودی شما سریعتر از حالت قدیمی باز کردن شکم با انجام هیسترکتومی پاراسرویکال است ودرد شما بصورت فوق العاده کاهش پیدا می کند. خونریزیهای شدید شما از بین می رود و احتمال بازگشت آدنومیوزتان وجود نخواهد داشت.

مدت زمان برای درمان چقدر است؟

با درمان مناسب بهبودی سریع قابل دستیابی است. با درمان دارویی علائم ظرف چند ماه از بین می رود و با درمان جراحی علائم سریعاً ناپدید می شود.

چه اقداماتی لازم است تا از بروز مجدد آدنومیوز جلوگیری شود؟

با درمان های دارویی زمانی که شما مصرف دارو را قطع کنید سریعاً علائم برمیگردند. با استفاده از جراحی امکان عود مجدد بیماری وجود ندارد. اما به طور کلی با یائسه شدن علائم فروکش می کنند.